Zašto su neki organski spojevi biološki važni?

Potrebne kemikalije i pribor:
  • krumpir
  • jaje
  • natrijeva lužina
  • ocat (ili limunov sok)
  • otopina bakrova sulfata
  • voda
  • otopina joda u kalijevu jodidu
  • tekući deterdžent
  • jestivo ulje
  • uzorak ljudske sline
  • epruvete
  • stalak za epruvete
  • pokrovno i predmetno stakalce
  • mikroskop
  • kapalica
  • žlica
  • čaše
  • čep za epruvetu
  • nož
  • tarionik
Mjere opreza
Mjere zaštite

Opis postupka

Probava u ustima

Korak 1.

Pola sirovog oguljenog krumpira narežite nožem na tanke i sitne trakice, stavite u tarionik i intenzivno gnječite batićem tarionika. Prelijte krumpir hladnom vodom i ostavite da miruje pet minuta. Poslije toga žlicom odijelite krumpir od ostatka tekuće smjese. Kapaljkom prenesite kap nastale tekućine na predmetno stakalce, pokrijte pokrovnicom i mikroskopirajte. Prvo potražite sliku pod manjim, a zatim pod većim povećanjem. Opažaju se karakteristična krumpirova škrobna zrnca. Nacrtajte nekoliko škrobnih zrnaca i zabilježite povećanje slike mikroskopa.

Korak 2.

U manju čašu žlicom prenesite preostali dio tekućine iz tarionika i dodajte dvije kapi otopine joda u kalijevu jodidu. Zabilježite opažanja.

Pitanje 1. Koji spoj daje plavu boju s otopinom joda u kalijevu jodidu?

Pitanje 2. Zašto su monosaharidi u vodi topljivi, a polisaharidi (amilopektin, glikogen i celuloza) netopljivi?

Korak 3.

Razdijelite obojenu smjesu iz čaše (korak 2) u dvije epruvete. U prvu epruvetu dodajte jednu žličicu sline, začepite čepom i promiješajte. Druga je epruveta kontrolna i u nju ništa ne dodajete. Obje epruvete držite u ruci nekoliko minuta. Zabilježite opažanja.

Pitanje 3. Zašto epruvete iz koraka 3 treba držati na toplome?

Pitanje 4. Zbog čega je u epruveti sa slinom nestalo boje?

Pitanje 5. Na koje molekule sadržaj sline razgrađuje škrob?

Pitanje 6. Napišite jednadžbu kemijske reakcije razgradnje škroba na monosaharide!

Probava u želudcu

Korak 1.

U epruvetu ulite oko 2 mL otopine bjelanjka i dodajte jednako toliko natrijeve lužine. Promućkajte sadržaj i zatim dodajte jednu kap razrijeđene otopine bakrova(II) sulfata pentahidrata (modre galice). Zabilježite opažanja.

Pitanje 1. U prvom koraku izveli ste karakterističnu testnu reakciju na bjelančevine. Kako se zove navedena testna reakcija i što se njome dokazuje?

Korak 2.

U epruvetu ulijte oko 2 mL otopine bjelanjka, dodajte jednako toliko limunova soka ili octa. Začepite epruvetu čepom i promućkajte. Zabilježite opažanja.

Korak 3.

Ispitajte sadržaj epruvete iz 2. koraka testnom reakcijom iz 1. koraka. Zabilježite opažanja. Što zaključujete na temelju rezultata pokusa i svojih opažanja?

Pitanje 2. U kojem organu započinje probava proteina?

Pitanje 3. Na koje se manje molekule razgrađuju proteini?

Pitanje 4. Nacrtajte strukturnu formulu glicina, zaokružite na crtežu funkcijske skupine i pored toga napišite ime funkcijske skupine!

Pitanje 5. Što se događa ako se zagrije smjesa otopine bjelanjka i natrijeve lužine?

Pitanje 6. Kada zagrijanoj lužnatoj otopini bjelanjka dodamo nekoliko kapi otopine olovova(II) acetata, nastaje crni talog. Pojava crnog taloga dokazuje prisutnost jednoga kemijskog elementa u bjelančevinama. O kojemu je elementu riječ?

Probava u crijevima

Korak 1.

U dvije epruvete dodajte po 1 mL ulja i vode. U prvu epruvetu dodajte još 1 mL tekućeg deterdženta. Začepite obje epruvete čepom i promućkajte. Zabilježite opažanja.

Pitanje 1. Kako nazivamo heterogenu smjesu dobivenu u objema epruvetama iz 1. koraka?

Pitanje 2.  Koju tvar iz našeg organizma zamjenjuje tekući deterdžent u ovome pokusu?

Pitanje 3. U kojemu organu se našega tijela događa promjena sična onoj opisanoj u 1. koraku?

Pitanje 4. Zašto se ulja prije kvare kad stoje na zraku nego masti?

Pitanje 5. Koje tvari nastaju reakcijom hidrolize masti i ulja?

Natrag na jedinicu