4.12 Sljedeća jedinica Ponavljanje i usustavljivanje nastavnih sadržaja o biološki važnim spojevima

Razlaganje vodikova peroksida katalazom

Potrebne kemikalije i pribor:
  • svježi krumpir
  • svježa pileća jetra
  • otopina vodikova peroksida (w = 15 %)
  • vodovodna voda
  • stalak za epruvete
  • pet epruveta
  • čaša
  • dva satna stakla
  • pinceta
  • nož
  • flomaster
  • drveni štapić za ražnjiće
  • plinski plamenik
  • šibice
  • krpa.
Mjere opreza
  • Zapaljivost Zapaljivost
  • Oksidirajuće Oksidirajuće
  • Nagrizajuće za kožu Nagrizajuće za kožu
Mjere zaštite
  • Nosite zaštitne rukavice Nosite zaštitne rukavice
  • Nosite zaštitne naočale Nosite zaštitne naočale

Tijek postupka

  1. Prerežite svježi krumpir i pileća jetra na pola.
  2. Polovicu svježeg krumpira i polovicu svježih pilećih jetara kuhajte u čaši s vodovodnom vodom oko tri minute nakon što voda uzavre. Pincetom izvadite krumpir i jetra iz vode na zasebna satna stakla. Ostavite da se ohlade.
  3. Drugu polovicu svježeg krumpira izrežite na kockaste oblike koje možete staviti u epruvetu. Pileća jetra također izrežite komade približno iste veličine kao i krumpir.
  4. U svaku od pet epruveta ulijte oko 3 mL otopine vodikova peroksida. Epruvete označite brojevima od 1 do 5. Prvu epruvetu ostavite kao kontrolnu.
  5. U drugu epruvetu pincetom stavite komad prokuhanog krumpira, a u treću komad svježeg krumpira. Promatrajte promjene tijekom pet minuta i zabilježite opažanja.
  6. Pripremite užarenu drvenu treščicu. Užareni dio treščice unesite u prvu epruvetu najviše do njezine polovice. Nemojte dodirnuti tekućinu. Isto ponovite u drugoj i trećoj epruveti. Zabilježite opažanja.
  7. U četvrtu epruvetu pincetom stavite komad prokuhanih jetara, a u petu komad svježih jetara. Promatrajte promjene tijekom pet minuta. Ponovite test s užarenom treščicom u četvrtoj i petoj epruveti. Zabilježite opažanja.
  8. Izradite potrebne crteže pokusa koristeći program za crtanje kemijskog posuđa Chemix i oblikujte svoje zaključke.

Zaključak

Vodikov peroksid nagrizajuća je bezbojna tekućina koja se spontano raspada na kisik i vodu. Međutim, raspad vodikova peroksida spora je reakcija. Ako je otopina vodikova peroksida veće koncentracije, moguće je okom opaziti mjehuriće kisika u tekućini.

\ce{2H2O2(aq) -> 2H2O(l) + O2(g)}

Vodikov peroksid nastaje u mnogim stanicama kao jedan od produkata metabolizma. Budući da je štetan za stanicu, ona ga razgrađuje s pomoću enzima KATALAZE.

Katalaza vrlo brzo razgrađuje vodikov peroksid, a nastali kisik može se dokazati užarenom treščicom. U epruveti s većom količinom kisika užarena treščica jače se zasvijetli ili se čak zapali.

Katalazu sadrže i biljna i životinjska tkiva, ali njezino djelovanje nestaje ako se tkivo izloži visokoj temperaturi. Enzimi se tada denaturiraju. Zato se u epruvetama s prokuhanim uzorcima krumpira i jetara nije zapalila treščica.

Natrag na jedinicu