4.11 Sljedeća jedinica Enzimi

Ksantoproteinska reakcija

Potrebne kemikalije i pribor:
  • bjelanjak jajeta
  • destilirana voda
  • koncentrirana dušična kiselina
  • stalak za epruvete
  • hvataljka za epruvete
  • epruveta
  • čaša
  • stakleni štapić
  • kapaljka
  • plamenik
  • šibice
  • krpa.
Mjere opreza
  • Opasnost po zdravlje Opasnost po zdravlje
  • Nagrizajuće za kožu Nagrizajuće za kožu
Mjere zaštite
  • Nosite zaštitne rukavice Nosite zaštitne rukavice
  • Nosite zaštitne naočale Nosite zaštitne naočale

Tijek postupka

U čašu stavite bjelanjak jajeta i isto toliko destilirane vode. Staklenim štapićem miješajte smjesu dok se ne smanji viskoznost bjelanjka.

U epruvetu ulijte 3 mL otopine bjelanjka i dodajte kapaljkom oko 1 mL koncentrirane dušične kiseline. Zapišite opažanja.

Obrišite krpom epruvetu izvana i prihvatite je hvataljkom. Zagrijavajte sadržaj epruvete do promjene boje.

Zaključak

Bjelanjak jajeta jest koloidna otopina proteina albumina u vodi. Dodana dušična kiselina uzrokuje pojavu bijelog taloga jer se zgrušavaju bjelančevine iz uzorka. Zagrijavanjem reakcijske smjese u epruveti se pojavljuje svjetložuti talog.

Žuta boja taloga potječe od nitriranih aromatskih aminokiselina. Aminokiseline koje u svojem sastavu “R” ogranka imaju benzensku jezgru reagiraju s dušičnom kiselinom.

Na benzensku jezgru veže se nitro skupina ( \ce{ \bond{1} NO2} ). Nitrirani benzenski spojevi karakteristične su žute boje (grč. ksanthos = žut).

Zbog ksantroproteinske reakcije pušačima požute zubi i koža prstiju.

Natrag na jedinicu