x
Učitavanje
Europska unija, Zajedno do fondova EU

Fizikaza 7. razred osnovne školeAutori: Vedrana Kasalo, Ana Lipošćak, Tanja Paris

Povećanje slova
Smanjenje slova
Početna veličina slova Početna veličina slova
Visoki kontrast
a Promjena slova
  • Verdana
  • Georgia
  • Dyslexic
  • Početni
Upute za korištenje

Jeste li znali?

Plazma je stanje tvari koje nazivamo četvrtim agregacijskim stanjem. Pretpostavlja se da je više od 99 posto svih vidljivih tvari u svemiru u stanju plazme. U to spadaju planetarne maglice, međuzvjezdani plin i zvijezde, poput našeg Sunca.

Jeste li znali?

Dubrovački lakat ( 51,2 cm ) utjelovljen je laktom kipa viteza Orlanda. Ponovljen je u podnožju spomenika. Mjerni štap bio je pohranjen kao državna pramjera duljine.

Jeste li znali?

I u Hrvatskoj se nekad udaljenost mjerila u miljama. Hrvatska milja (lat. Milliaria Croatica), vrijednosti 2 226 m , sačuvana je na Glavačevu Zemljovidu Hrvatske iz 1673. godine.

Jeste li znali?

Pri očitavanju obujma tekućine na odmjernom posuđu ne smijemo zaboraviti da površina tekućine nije ravna nego je udubljena ili ispupčena. Ako je površina tekućine udubljena, očitava se najniži dio luka (donji meniskus), a ako je površina tekućine ispupčena, očitava se najviši dio luka (gornji meniskus). Položaj ljudskog oka pri očitavanju obujma tekućine mora biti u visini površine tekućine, a posuda mora stajati okomito inače nastaje pogreška u mjerenju.

Jeste li znali?

Nakon osamostaljenja Republike Hrvatske i pokretanja ratifikacije Konvencije o metru i Hrvatska je dobila svoju kopiju etalona kilograma, koja je sada službeni hrvatski državni etalon mase – hrvatski prakilogram.

Jeste li znali?

Zašto led pluta na vodi?
Led pluta na vodi jer je gustoća leda manja od gustoće vode.

Jeste li znali?

Josip Ruđer Bošković (Dubrovnik,18. svibnja1711. –Milano,13. veljače1787.), hrvatski znanstvenik i filozof, napisao je teoriju o privlačenju i odbijanju među česticama tvari. Njegova teorija o jakim odbojnim silama na malim udaljenostima i slabim privlačnim na većim udaljenostima između čestica tvari smatra se jednim od temelja atomske fizike.