x
Učitavanje
5. razred

Informatika

Daniel Rakijašić, Karmen Toić Dlačić, Milana Jakšić, Goran Boneta
Što ću naučiti?
Europska unija - Zajedno do fondova EU

Jeste li znali?

Christopher Sholes, 19. st., američki je izumitelj koji je sa svojim partnerima, Samuelom Souleom i Carlosom Gliddenom, izmislio prvi stroj za tipkanje. Većinu je života posvetio izumima iz područja izdavaštva/tiskanja.
Mark Twain prvi je pisac koji je svoje novele pisao na stroju za tipkanje. Twain je kupio stroj zbog reklame kojom se isticalo da se strojem može napisati 57 riječi u minuti.

Jeste li znali?

Servus je potpuno hrvatski proizvod, jedinstven na ovim područjima, a razvila ga je skupina znanstvenika s Tehničkog fakulteta u Rijeci na čelu s prof. dr. sc. Miroslavom Vrankićem. Omogućuje osobama s invaliditetom da samostalno obavljaju i upravljaju svojim domom.

Jeste li znali?

Windows phone su pametni telefoni s operacijskim sustavom Windows, a iPhone sa sustavom iOS.
Linux upotrebljavaju superračunala diljem svijeta. Čak i operacijski sustav Android rabi Linux jezgru.

Jeste li znali?

Danas postoje aplikacije za praćenje vremena provedenog za računalom ili na pametnom telefonu. Neke su od njih sljedeće: Pametni Appleovi telefoni, iPhonei, imaju već ugrađenu aplikaciju koja podnosi tjedno izvješće o uporabi zaslona.

Jeste li znali?

Danas je nemoguće obavljati neke obveze i aktivnosti bez IKT-a. Doslovno, nema drugog izbora osim uz uporabu IKT-a. Takvi su primjeri: upisi u srednje škole te upisi na fakultete što i vas čeka u bliskoj budućnosti. Naravno, postoje i aktivnosti kojima se još može pristupiti i bez IKT-a, ali uz IKT štedimo vrijeme. Primjerice: upisi na različite aktivnosti, kupnja karata za prijevoz, kupnja udžbenika te ostalog školskog pribora i sl.

Jeste li znali?

Osnivači i izumitelji Googleove internetske tražilice htjeli su dati naziv Google po velikom broju 10 100 , tj. broju koji iza 1 ima 100 nula. Pogreškom su napisali Google umjesto Googol kako se piše naziv tog broja.