x
Učitavanje

4.2 E-portfolio

Što ću naučiti?
Europska unija - Zajedno do fondova EU
Prethodna jedinica Sljedeća jedinica
Sadržaj jedinice icon sadržaj jedinice

Na početku...

Mila i njezini radovi

Kada ste bili u razrednoj nastavi, učiteljica je prikupljala vaše uratke i spremala ih u mapu pojedinog učenika. Imala je zbirku vaših radova iz koje se mogao vidjeti tijek vašeg rada i napretka. Pregledavala ih je zajedno s roditeljima kad bi došli na Informacije, a na kraju nastavne godine svatko je kući odnio svoju mapu. Onda ste na miru mogli pogledati i prisjetiti se što ste radili tijekom nastavne godine, a neki su se mogli pohvaliti bakama i djedovima.

Na nastavi likovne kulture imate mape u koje slažete radove koje izrađujete tijekom nastavne godine. Na nastavi tehničke kulture imate kutije u koje spremate svoje uratke. Dakle, vrlo je važno uredno spremati uratke kako bismo ih mogli brzo pronaći kada nam zatrebaju i prema njima pratiti svoj napredak u obrazovanju.

Te zbirke dokumenata, koje opisuju vaše napredovanje u obrazovanju, ideje, aktivnosti i postignuća čine vaš portfolio. Kad se ta zbirka nalazi u digitalnom obliku, govorimo o elektroničkom portfoliju ili kraće e-portfoliju.

E-portfolio

E-portfolio je zbirka digitalnih radova koji opisuju napredak pojedinca u obrazovanju i cjeloživotnom učenju.

Posjetite Edutorij i prisjetite se rada s mapama i datotekama u 4. i 5. jedinici modula 2. Sve naučeno primijenite i u e-portfoliju kako bi vam bio funkcionalan!

Portfolio
Uredno složeni fascikli u kutijama. Tri su kutije, a u svakoj od njih su po tri fascikla. Vidimo naslove samo za prvi fascikl u svakoj kutiji, a oni glase:
E-portfolio
Zaslon računala i datoteke pohranjene u mapu i podmape. Prema naslovnoj traci, zaključujemo da smo u mapi

Riješite sljedeći zadatak pa zaključite koja vrsta portfolija je lakša i bolja za uporabu.

Dovucite mogućnosti na odgovarajuće mjesto ovisno o tome što opisuju.

laka pohrana velikih radova

Portfolio

E-portfolio

null
null

Sve što ste pohranjivali na svojemu računalu u mapi E-portfolio, lako možete premjestiti u oblak.  Pomoću Edutorija prisjetite se 3. jedinice modula 1 pa pogledajte sljedeću animaciju:

E-portfolio u oblaku

Vidjeli ste da, uz to što e-portfolio možete imati samo kao mapu u oblaku, možete ga izrađivati i u nekom alatu. Postoji mnogo digitalnih alata koji tome mogu poslužiti. Oni nude više ugrađenih opcija kojima se možete koristiti kako bi e-portfolio izgledao lijepo i privlačno. Pogledajte sljedeću sliku: 

Alati za e-portfolio
Ikone s nazivima raznih alata za izradu e-portfolia: Padlet, OneDrive, OneNote, Canva, Libar, Yammer, Merlin, WordPress...

Istražimo

Potražite na internetu alate čije ikonice i nazive vidite na gornjoj slici. Jesu li potrebni kakvi podatci za pristup tim alatima? Imate li tražene podatke?

AAI@EduHr

AAI@EduHr je elektronički identitet s pomoću kojeg se možete koristiti mnogim uslugama. Imaju ga svi učenici, studenti i profesori u Republici Hrvatskoj. Usluga koju najčešće rabite s pomoću njega je e-dnevnik. Više o njemu i uslugama koje su vam omogućene, možete pogledati u Edutoriju, i to u modulu 4 šestog razreda.

Koji alati zahtijevaju pristup s pomoću AAI@EduHr podataka?

Pomoć:

Pet je točnih odgovora!

null

Sada ćemo u Merlinu napraviti prve korake u izradi e-portfolia. To je digitalni alat koji omogućuje izradu e-portfolia, a nalazi se na sljedećoj mrežnoj adresi. Za pristup je potreban AAI@EduHr identitet. E-portfolio koji izradite, nemojte zanemariti nego ga redovito samostalno dopunjavajte.

Slijedi videozapis koji vas vodi kroz prvi pristup Merlinu te prve korake izrade e-portfolija. Pozorno ga pratite te usporedno izrađujte svoj e-portfolio.

Kutak za znatiželjne

Pogledajte e-portfolije starijih kolega iz škole ili svojih profesora u Merlinu. U okvir Pretraga korisnika upišite ime i prezime osobe koju tražite. Sigurno ćete dobiti neku ideju kako dopuniti svoj e-portfolio.

Što je dio e-portfolija?

Pomoć:

Pet je točnih odgovora!

null

Zadatak 1.

Pogledajte sada svoj e-portfolio i usporedite ga s drugim kolegicama i kolegama iz razreda. Pogledajte što još možete dodati ili promijeniti. Razmijenite iskustva.

...i na kraju

E-portfolio je važan jer potiče razvoj pojedinca te bilježenje njegova napretka u učenju i obrazovanju. Ako se popunjava, učenički e-portfolio će s vremenom prerasti u e-portfolio odrasle osobe. Tada će osoba biti spremna konkurirati ostalima u potražnji stipendija i posla.

A kada imate e-portfolio, u svakom se trenutku možete pohvaliti svojim napretkom!

Povratak na vrh