Tko je jači – kvasac ili modra galica?

1. Promatrajmo u prirodi

  • korištenje pekarskog kvasca u kućanstvu za pripremu tijesta
  • kuhanje kokošjeg jaja
  • pojava plijesni na hrani

2. Prisjetimo se što već znamo o uočenoj pojavi /procesu

  • carstvo gljiva, jednostavne gljive i plijesni
  • jednostanične gljive – kvasci
  • uzgoj mikroorganizama na hranjivoj podlozi u Petrijevoj zdjelici
  • koagulacija bjelančevina
  • utjecaj kiselina, lužina i soli na koagulaciju bjelančevina

3. Postavimo istraživačka pitanja

  • Utječe li koncentracija otopine modre galice na koagulaciju bjelančevina stanice kvasca?
  • Razvijaju li stanice kvasca otpornost na prisustvo otopine modre galice?

4. Oblikujmo pretpostavku

  • Otopina modre galice djeluje štetno na stanicu kvasca – izaziva koagulaciju njenih bjelančevina.
  • Otopina modre galice veće masene koncentracije uništava veći broj stanica kvasca.

5. planirajmo i provedimo istraživanje

1. Priprema suspenzije svježeg kvasca

  • Pripremite jednu šalicu (2 dL) tople vode (temp. oko 30 °C), dodajte žlicu šećera i smrvljenu jednu kocku svježeg pekarskog kvasca.
  • Sve promiješajte žličicom i ostavite na toplom mjestu kroz desetak minuta.
  • Kad se suspenzija kvasca zapjeni kapaljkom odvojite 1 mL suspenzije.
  • Pripremite deset epruveta na stalku i za njih odgovarajuće gumene čepove.
  • U svaku epruvetu stavite 10 mL destilirane vode i jednu kap suspenzije kvasca.
  • Začepite gumenim čepom i primiješajte sadržaj epruvete.
  • Svaku epruvetu označite oznakom skupine A (kontrolna skupina).

2. Priprema hranjive podloge

  • U manju Erlenmayerovu tikvicu stavite 100 mL destilirane vode,
    1 g mesnog ekstrakta (ili ekstrakt kvasca), 2 g glukoze,
    2 g peptona i 2 g agara.
  • Promiješajte, začepite tikvicu sa čepom od vate, stavite tikvicu u pretis lonac i kuhajte do vrenja. Nakon kuhanja pustite smjesu da se na pola ohladi.
  • Pripremite za svaku skupinu uzorka deset čistih Petrijevih zdjelica.
  • U svaku Petrijevu zdjelicu nalijte skuhane hranjive podloge toliko da pokrije dno posude i odmah zdjelicu poklopite njezinim poklopcem.
  • Ostavite Petrijeve zdjelice da se ohlade, a hranjiva podloga stvrdne.
  • Svaku Petrijevu zdjelicu označite flomasterom.
Petrijeva zdjelica s hranjivom podlogom

3. Priprema otopina modre galice određenih masenih koncentracija

  • Pripremite dvije otopine modre galice različitih masenih koncentracija prema svojem odabiru. Primjerice, jedna otopina neka bude sasvim blaga (npr. skupina B), a druga neka bude dvostruko veće masene koncentracije (npr. skupina C).
    Napomena: Topljivost modre galice pri 20 °C je 317 g u 1 L vode.

4. Tretiranje suspenzije kvasca otopinom modre galice

  • Vratimo se kod deset epruveta skupine A u kojima se nalazi suspenzija kvasca.
  • Pripremite još deset novih epruveta i označite ih oznakom skupine B.
  • U svaku od epruveta čistom kapaljkom stavite 1 mL otopine modre galice određene masene koncentracije.
  • Iz jedne epruvete skupine A čistom kapaljkom prenesite 5 mL suspenzije kvasca u epruvetu skupine B.
  • Začepite gumenim čepom i promućkajte. Istu radnju ponovite s preostalih devet epruveta.
  • Odlučite koliko vremena će se suspenzija kvasca tretirati otopinom modre galice prije nego je prenesete na hranjivu podlogu u Petrijevoj zdjelici.

5. Nacjepljivanje hranjivih podloga suspenzijom kvasca

  • Pripremite Petrijeve zdjelice sa čvrstom hranjivom podlogom.
  • U prvih deset Petrijevih zdjelica stavite čistom kapaljkom po 1 mL sadržaja epruveta iz skupine A.
  • Iz svake eperuvete ide po 1 mL u posebnu Petrijevu zdjelicu. Ovo će biti kontrolna skupina.
  • Označite Petrijeve zdjelice.
  • U deset drugih Petrijevih zdjelica ulijte po 1 mL suspenzije kvasca koja je tretirana modrom galicom (skupina B). Isto tako napravite sa uzorkom iz skupine C.

6. Brojanje razvijenih kolonija kvasca u Petrijevoj zdjelici

  • Petrijeve zdjelice sa nacijepljenim uzorcima suspenzije kvasca ostavite na toplom i mirnom mjestu u sobi.
  • Promatrajte uzorke kroz sedam dana.
  • Kad se na hranjivoj podlozi razvije kolonija kvaščevih stanica u obliku bijelih točkica koje možete brojiti, izbrojite razvijene kolonije u svim zdjelicama.
  • Zabilježite rezultate – fotografirajte svaki uzorak i slike priložite u dnevnik rada.
Kultura kvasca

6. Analizirajmo rezultate i donesimo zaključke

  • Usporedite uzorke prema različitim uvjetima kojima su izloženi.

7. Naša pretpostavka je potvrđena / naša pretpostavka je opovrgnuta

Ako je vaša pretpostavka opovrgnuta, razmislite i pokušajte s novom pretpostavkom.

8. Napravimo izvještaj

Rezultate svojega rada prikažite plakatom ili prezentacijom u Wordu PowerPointu ili Haiku Decku.

Natrag na jedinicu