x
Učitavanje
Europska unija, Zajedno do fondova EU

Fizikaza 8. razred osnovne školeAutori: Bosiljko Đerek, Sandra Ivković, Ana - Marija Kukuruzović, Danijela Takač

Povećanje slova
Smanjenje slova
Početna veličina slova Početna veličina slova
Visoki kontrast
a Promjena slova
  • Verdana
  • Georgia
  • Dyslexic
  • Početni
Upute za korištenje

Jeste li znali?

Mnogi dobri vodiči električne struje su i dobri vodiči topline. Međutim što je veća temperatura vodiča, povećava se i njegovo opiranje provođenju električne struje.

Jeste li znali?

Električni otpornik u elektroničkim sklopovima stvara otpor prolasku struje, pa se neposredno zagrijava i tako električnu struju pretvara u toplinsku energiju. Za izradu otpornika u električnim grijačima koristi se legura nikal-kroma ili željezo-kroma, poznate pod imenom cekas.

Jeste li znali?

O dimenzijama i odnosima veličina elektrona i jezgre govori sljedeća usporedba: Ako jezgru atoma zamislimo kao lopticu za tenis (promjera 6,25 cm ), najbliži elektron koji kruži oko jezgre u elektronskom oblaku bio bi udaljen 6,25 km .

Jeste li znali?

Michael Faraday (1791. - 1867.) bio je britanski fizičar i kemičar, koji je ostvario mnogo otkrića na području elektromagnetizma i elektrokemije. Otkrio je elektromagnetsku indukciju, zakone elektrolize, benzen, Fardayev kavez. Proučavao je difuziju, polarizaciju svjetlosti te različita djelovanja električnih i magnetskih polja.

Jeste li znali?

Najveća hidroelektrana nalazi se u Kini (hidroelektrana Tri klanca, na rijeci Jangce) čija je snaga 22,5 GW . Građena je od 1994. do 2012. godine i ima 32 vodene turbine.

Jeste li znali?

Jedan od najvažnijih osnovnih zakona elektrotehnike, primjenjiv u električnim strujnim krugovima je Ohmov zakon. Nazvan je po Georgu Simonu Ohmu, njemačkom matematičaru i fizičaru koji je formulirao taj zakon 1827. godine.

Jeste li znali?

Najmanji iznos električne struje koju čovjek može osjetiti je 1 - 5 mA ; osjećamo to poput trnaca. Smrtonosni iznos koji dovodi do kontrakcija mišića te eventualno zastoja srca je 20 - 100 mA .