Priprema želatine

Potrebne kemikalije i pribor:
  • čaša od 100 mL
  • čaša od 500 mL
  • plamenik
  • tronožac
  • stakleni štapić
  • vrećica želatine za kolače
  • destilirana voda
Mjere opreza
Mjere zaštite
  • Nosite zaštitne rukavice Nosite zaštitne rukavice
  • Nosite zaštitne naočale Nosite zaštitne naočale

Opis pokusa i zapažanja:

Za pokus je potrebna vrećica želatine koju se rabi za želiranje voćnih kolača. Sadržaj vrećice se uspe se u čašu, doda 4 žlice hladne vode i ostavi 10 minuta da želatina nabubri.
 
U veću čašu u kojoj je prethodno zagrijana voda, skoro do vrenja, stavi se čaša sa želatinom i miješa dok se želatina ne otopi. Nastalu se otopinu ohladi pod mlazom hladne vode.

Odgovorite na pitanja i donesite zaključke pokusa.

1. Koji je tip koloida otopina želatine u vodi i u koji tip prelazi hlađenjem?

2. Je li želatina hidrofobni ili hidrofilni koloid?

Odgovori na pitanja:

  1. Kada se želatina pomiješa s vodom, tvori viskoznu otopinu, koloidni gel. U gelu čestice dispergirane faze imaju mrežastu strukturu u kojoj je uklopljeno mnogo vode. Ako se koloidni gel želatine zagrije, viskoznost joj se smanjuje, te prelazi iz uređenijeg stanja gela u neuređenije sol – stanje. Hlađenjem ponovo prelazi u gel. Želatina je reverzibilni koloid. Prijelaz sola u gel naziva se koagulacija (zgrušavanje), a prijelaz gela u sol peptizacija (prema grč. peptos, kuhan, probavljen).
  2. Želatina je hidrofilni koloid. Na površini  želatine (hidrofilne micele) nalaze se molekule vode, odnosno hidratni ovoj.
Natrag na jedinicu