Limonen

Uvod

Limonen je bezbojna tekućina koja pripada cikličkim terpenima. Nalazi se u ulju metvice i miriše poput bora. Izoliran je iz limuna pa mu otud potječe ime. Sadrže ga i drugi citrusi. Limonen se koristi u kemijskim sintezama, kao otapalo i kao dodatak u kozmetičkim proizvodima.
Istražite doprinos hrvatskog kemičara nobelovca Lavoslava Ružičke na tom području i ulogu koju u njegovim istraživanjima ima biljka Pyrethrum cinerariifolium (dalmatinski buhač).

Učenički istraživački rad

Materijal i pribor za rad:

Tri limuna, flomaster, nož, 3 Erlenmeyerove tikvice od 100 mL, pluteni čepovi za tikvice, pluteni čepovi za epruvete, tri epruvete, stalak za epruvete, benzin za čišćenje, vrlo razrijeđena vodena otopina kalijeva permanganata.

Napomena:
Limune koje koristimo u pokusu potrebno je prethodno izvagati. Potrebno je izabrati limune podjednake mase. Jedan od limuna treba tri dana držati u hladnjaku, drugi limun treba smrznuti, a treći ostaviti vani na sobnoj temperaturi. Nakon tri dana izradite vježbu prema opisu i uputama za rad.

Upute za rad:

Nožem je potrebno oguliti površinski sloj kore svih tiju limuna. Vagom odredite jednake mase kora limuna i stavite ih u Erlenmeyerove tikvice. Flomasterom obilježite tikvice da se zna kojeg je limuna kora u tikvici. U svaku Erlenmeyerovu tikvicu potrebno je dodati 5 mL benzina za čišćenje. Tikvice je začepite plutenim čepom i mućkajte dok ne uočite da je otapalo poprimilo žućkastu boju. Po 2 mL dobivenih otopina ulijte u epruvete i dadajte istu količinu jako razrijeđene vodene otopine kalijeva permanganata. Začepite epruvete plutenim čepom i jako promućkajte. Stavite epruvete u stalak i pričekajte da se slojevi odvoje.

Pitanja:

1. Zašto u pokusu koristimo pluteni čep?
2. Je li nakon mućkanja sadržaja epruveta došlo do promjene boje?
3. Zašto je došlo do promjene boje otopine kalijeva permanganata?
4. Ima li razlika u novonastalim bojama u svim trima epruvetama?
5. Što zaključujete o gustoći tvari u epruvetama?
6. Zašto se nakon pokusa sadržaj epruvete ne smije izliti u kanalizaciju?
7.
Jesu li uvjeti skladištenja važni za količinu limonena u kori limuna?

Razmislite i odgovorite!

U citruse ubrajamo još i mandarine, naranče i limete. Možemo li dokazati prisutnost limonena u korama navedenih citrusa?

Što bi se dogodilo ako bi eterično ulje iz kore naranče dospjelo čovjeku u oko?

Što bi se dogodilo ako bismo eterično ulje štrcnuli u plamen svijeće?

Na kraju…

Pripadaju li alkaloidi i terpeni istoj skupini organskih spojeva?
Istražite!

Natrag na jedinicu