2.2 Sljedeća jedinica Topljivost tvari i vrste otopina

Eksperimentalno određivanje gustoće tekućina

Potrebne kemikalije i pribor:
  • 3 menzure (25 mL)
  • laboratorijska vaga preciznosti 0,01 g
  • tekućina A
  • tekućina B
Mjere opreza
  • Opasnost niže razine Opasnost niže razine
  • Opasnost za okoliš Opasnost za okoliš
Mjere zaštite
  • Nosite zaštitne rukavice Nosite zaštitne rukavice
  • Nosite zaštitne naočale Nosite zaštitne naočale

Opis pokusa i zapažanja

Radom u skupinama eksperimentalno odredite gustoću dvijema tekućinama A i B po izboru nastavnika.

Korak 1

Izvažite praznu menzuru i vrijednost upišite u tablicu (m1).

Korak 2

U menzuru ulijte 15 do 20 mL tekućine. Očitajte i zabilježite volumen, V(A), u tablicu.

Izvažite menzuru napunjenu tekućinom A i njezinu masu (m2) upišite u tablicu.

Iz razlike masa m2 i m1 izračunajte i upišite u tablicu masu (m3).

Tablica podataka
m1/g m2/g m3/g V(A)/cm3 ρE(A)/g cm–3 ρL(A)/g cm–3 P/%
tekućina A

Korak 3.

Iz dobivenih podataka izračunajte gustoće tekućine, ρE , dobivene eksperimentalno i upišite podatke u tablicu.

Korak 4.

Ako vam je uz zadanu tekućinu poznat podatak za literaturnu (teoretsku) vrijednost gustoće, možete izračunati relativnu pogrešku mjerenja, P.

Korak 5.

Prema sljedećoj formuli izračunajte iz eksperimentalno dobivene gustoće, ρ,  i literaturne (teoretske) gustoće,  ρ, relativnu pogrešku mjerenja, P.

P – relativna pogreška mjerenja
ρE – eksperimentalno određena gutoća
ρL – literaturna (teoretska) vrijednost gustoće

 

P=\dfrac{\rho_\textrm{E} – \rho_\textrm{L}}{\rho_\textrm{L}} \cdot 100

Napomena: Za određivanje gustoće tekućine B, ponovite sve navedene korake.

Tablica podataka
m1/g m2/g m3/g V(B)/cm3 ρE(B)/g cm–3 ρL(B)/g cm–3 P/%
tekućina B

Natrag na jedinicu