Energija i kemijske promjene

1.1.Kemijske veze i kemijska energija

Fotografija prikazuje zalazak sunca na moru. Na fotografiji prevladava zlatnožuta boja mora, neba, oblaka. Okruglo sunce je bijele boje. U daljini se vide stupovi vjetrolektrane.
Vjetroelektrane u zalasku sunca
Fotografija prikazuje engleskog fizičara Jamesa Prescotta Joulea (1818. – 1889.). Fizičar, odjeven u tamno odijelo sjedi za radnim stolom. U pozadini se vidi jedan kemijski uređaj. Jedinica za energiju, joule (čitamo: đul) dobila je ime po slavnom fizičaru.
Jedinica za energiju dobila je ime u čast engleskog fizičara koji se zvao James Prescott Joule (1818. – 1889.).
Fotografija prikazuje reakciju natrija i vode. Prilikom reakcije s vodom natrij se zagrijao i zapalio. Iznad malenog žutog plamena uzdiže se bijeli, gusti dim.
Reakcija natrija i vode
Fotografija prikazuje Erlenmeyerovu tikvicu, u tikvici se događa reakcija. Od tikvice prema okolini idu dvije crvene strelice koje pokazuju riječi TOPLINA. Na tikvici stoji svjetloplavi natpis na kojemu piše: temperatura sustava je veća od temperature okoline. Toplina prelazi sa sustava više temperature na sustav niže temperature (u ovom primjeru sa sustava na okolinu).
Egzotermna promjena
Fotografija prikazuje Erlenmeyerovu tikvicu.
Endotermna promjena
Fotografija prikazuje shamatski prikaz sinteze klorovodika iz vodika i klora. Na shemi su zapisana sljedeća dva nalaza. Ispod dvije zelene molekule klora piše: energija koju je potrebno dovesti za kidanje veze u molekulama reaktanata. Iznad dvije molekule klorovodika piše: energija koja se oslobađa pri nastajanju veza u molekulama produkta.
Energijski dijagram pri sintezi klorovodika

1.2.Toplina i toplinski kapacitet

Fotografija prikazuje formulu za toplinu. U plavim okvirima oko formule napisana su značenja pojedine fizikalne veličine. Q = toplina koju je tvar zagrijavanjem primila od okoline ili hlađenjem predala okolini, m = masa tvari, deltaT=prirast temperature tvari, c= specifični toplinski kapacitet.
Formula za toplinu
Fotografija prikazuje istraživača u laboratoriju. Ispred njega, na stolu, nalazi se aparat za određivanje vrijednosti hrane na osnovi njezina sagorijevanja.
Određivanje energijske vrijednosti hrane na osnovi njezina sagorijevanja određuje se kalorimetrijskom metodom.

1.3.Entalpija

Utjecaj rada i topline na sustav

1.4.Usustavljivanje gradiva o energiji i kemijskim promjenama