Što se skriva na dnu boce s bazginim šampanjcem?

Opis

Istražit ćete važnost kvasaca u svakodnevnome životu. Uzgojit ćete kulture kvasaca te vrednovati ulogu kvasaca u prehrambenoj industriji.

Što se skriva na dnu boce s bazginim šampanjcem?

Cvat bazge rabi se od davnina za izradu ukusnoga soka od bazge. Sigurno ste u mnogim prilikama pomagali roditeljima pri izradi soka. Stiglo je vrijeme za nešto sasvim novo. Iskoristite svoje znanje iz biologije i napravite šampanjac od bazge.

Materijal

a) priprema bazgina šampanjca

  • 1 cvat bazge
  • 15 mL vinskoga octa dobivenoga od bijeloga vina
  • 0,5 velikoga limuna
  • 340 g šećera
  • 2,25 L hladne vode

b) mikroskopiranje

  • predmetnica
  • pokrovnica
  • kapalica
  • histološka iglica
  • mikroskop

Postupak, rezultati i zaključci

  1. Protresite cvat bazge kako biste s njega uklonili sitne životinje. Operite cvat u vodi, a zatim ga stavite na papir za pečenje te osušite u pećnici. Temperatura pećnice neka ne prelazi 40 °C. Pazite da ne oštetite cvat, jako je osjetljiv.
  2. Odvojite peteljke od cvjetova. Cvjetove stavite u plastičnu posudu s poklopcem.
  3. Prerežite limun i ogulite koru. Nasjeckajte limun, ocijedite sok i dodajte sve zajedno u plastičnu posudu.
  4. Zatim dodajte hladnu vodu, ocat i šećer te miješajte sve dok se šećer ne otopi.
  5. Pokrijte i ostavite na toplome mjestu 24 sata.
  6. Procijedite i ulijte u odgovarajuće staklene posude. Pri vrhu posude potrebno je ostaviti prostora u kojemu će se nakupljati plin koji nastaje tijekom proizvodnje šampanjca. Čvrsto zatvorite boce i ostavite stajati 2 tjedna na temperaturi od 21 °C. Odaberite posude s poklopcima koji mogu izdržati visok tlak.
  7. Nakon dva tjedna pažljivo otvorite boce i zabilježite nastale promjene.

Istražite dostupnu literaturu. Tko je odgovoran za promjene? Kako nastaje bazgin šampanjac?
Kapalicom uzmite kap uzorka s dna staklene posude, pripremite preparat i promotrite mikroskopom. Usporedite organizme iz šampanjca s organizmima koji se mogu naći na limunu ili bazginu cvijetu na početku pokusa.

Problemski kutak

U uputama za proizvodnju bazgina šampanjca mogli ste primijetiti da cvatove ne smijete izložiti temperaturi većoj od 40 °C. Sigurno vas zanima zašto. Osmislite svoj pokus!

Samo vas pet koraka dijeli od odgovora na pitanje:

  • Oblikujte istraživačko pitanje.
  • Odredite nezavisnu i zavisnu varijablu te kontrolirane čimbenike u svome pokusu.
  • Postavite hipotezu.
  • Osmislite metodu i provedite pokus.
  • Na temelju dobivenih rezultata donesite zaključak.

Dodatni materijali:

  • recept za pivo od đumbira možete vidjeti na mrežnoj stranici na engleskome jeziku Microbial recipes
Natrag na jedinicu