Uvjeti korištenja Edutorija

S obzirom na to da je CARNET-ova web aplikacija Edutorij dio računalne mreže CARNET-a i njezinih usluga, korisnici su dužni pri njenom korištenju pridržavati se pravila ponašanja propisanih u Odluci o prihvatljivom korištenju CARNET mreže (CDA 0035) dostupnoj na adresi http://www.carnet.hr/o_carnetu/o_nama/dokumenti/cda_dokumenti. Korisnici se smatraju upoznati s pravilima navedenim u Odluci kao i eventualnim posljedicama kršenja istih.

Svi sadržaji objavljeni u Edutoriju služe u informativne svrhe. Mišljenja iznesena u navedenim sadržajima su osobna mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stavove uredništva Edutorija i CARNET-a te se CARNET odriče bilo kakve odgovornosti glede pouzdanosti i točnosti podataka.

Uredništvo Edutorija zadržava pravo neobjavljivanja zaprimljenih materijala, ukoliko procjeni da taj materijal svojim oblikom, sadržajem ili temom ne odgovara konceptu Edutorija ili da sadrži neprimjerene sadržaje.

CARNET ne odgovara za eventualna kršenja autorskog prava od strane korisnika Edutorija te ne snosi odgovornost za eventualnu štetu na računalu nastalu preuzimanjem datoteka s Edutorija ili s mrežnih stranica do kojih čitatelji dođu putem linka s Edutorija.

Pojedine sadržaje i usluge Edutorija korisnik može koristiti samo ukoliko se prethodno registrira. Sve podatke prikupljene prilikom registracije i ispunjavanja formulara CARNET će koristiti isključivo u svrhe autentifikacije korisnika, analize i statistike i ni u kojem trenutku ih neće ponuditi trećim stranama kao relevantne podatke.

U online diskusijama i anketama sudjeluju korisnici Edutorija. Točnost navoda koje pritom iznose ne provjerava uredništvo Edutorija, te se njihova mišljenja ne moraju podudarati sa stajalištem uredništva Edutorija.

Posjećenost i korištenje nekih stranica prati se korištenjem specijaliziranih servisa.

Pri objavi i prezentiranju materijala preuzetih s Edutorija obavezno je navesti izvor i objaviti link na Edutorij (pr. preuzeto s http://www.edutorij.e-skole.hr).

Sadržaji u Edutoriju

Autori digitalnih obrazovnih sadržaja koji se objavljuju u Edutoriju mogu biti svi korisnici informacijskog sustava Edutorija.

Digitalni obrazovni sadržaji objavljeni u Edutoriju vlasništvo su njihovih autora. Odgovornost za točnosti, stručnost, sadržaj i pravopis materijala isključivo je na autorima materijala.

Uredništvo Edutorija digitalne nastavne materijale prikuplja od autora s ciljem objave istih u Edutoriju. CARNET putem Edutorija pruža platformu za unos, preuzimanje i razmjenu sadržaja, no nema utjecaj na sadržaj materijala.

Digitalne obrazovne sadržaje objavljene u Edutoriju obavezno je koristiti prema zadanim licencama za svaki pojedinačni sadržaj.

Uvjeti dijeljenja sadržaja putem Edutorija

Otvoreno obrazovanje omogućava besplatno korištenje, preradu i dijeljenje obrazovnih materijala i podataka te vodi ka ukidanju prepreka i obrazovanju dostupnom svakome, svugdje i u trenutku kada je nekom potrebno.

Upravo zbog toga Edutorij omogućuje autorima digitalnih obrazovnih sadržaja da svoje materijale učine otvorenim i tako korisnicima omoguće slobodan, besplatan i neometan pristup, no također i da reguliraju pod kojim je uvjetima dopušteno njihovo korištenje. To znači da autor svojem djelu daje otvoren pristup no pritom zadržava slobodu da zadrži određena prava poput npr. onog da odredi kako će se njegovo djelo koristiti, umnožavati ili preraditi te da onemogući neovlašteno korištenje djela ili financijsku dobit od njegovog korištenja.

Najpoznatija inicijativa koja podržava otvoreni pristup, ali dopušta autorima da sami odrede razinu zaštite svojih djela jest Creative Commons (CC). Posebnost ove inicijative je iznimna lakoća korištenja, međunarodna prepoznatljivost te sve veći broj materijala dostupnih upravo pod ovim licencama.

Više o ovim licencama možete pročitati na mrežnoj stranici Creative Commons a do željene licence možete doći odgovorom na nekoliko pitanja o uvjetima uporabe Vašeg djela.

Registriranjem u Edutorij prihvaćate ove uvjete korištenja za prvo i svako sljedeće korištenje sustava. CARNet zadržava pravo izmjene i obnavljanja ovih uvjeta u bilo koje vrijeme. U slučaju izmjene uvjeta na način da će se drugačije koristiti prikupljeni osobni podaci korisnika, CARNet će provjeriti slaganje korisnika s uvedenim izmjenama.