• Proputujte Europu na stranicama Europeane

    3. 8. 2020.

    Europeana, digitalna knjižnica, muzej i arhiv koji okuplja baštinu više od 3000 kulturnih ustanova Europe, 15. lipnja 2020. godine predstavila je stranicu Discovering Europe, koja okuplja izložbe, zbirke digitaliziranih umjetničkih slika, razglednica i fotografija, blogove te raznovrsne poučne sadržaje za djecu i mlade osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta namijenjene istraživanju bogate europske prirodne i kulturne baštine.

    Među izložbama predstavljenim na ovoj stranici uključena je i virtualna izložba Picture this!, pripremljena 2017. godine kao kruna projekta Zbirke iz južne i istočne Europe u Europeani, čiji je koordinator bila Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i kojeg je tijekom 2016. godine uspješno provela u suradnji s Europskom knjižnicom (The European Library – TEL).

    Izložbom je predstavljena zbirka starih razglednica iz fondova nacionalnih knjižnica Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Moldavije, Slovenije i Srbije, a iz fonda Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu izdvojene su stare razglednice Pule, Splita i Dubrovnika.

    S obzirom na još uvijek prisutne mjere suzbijanja epidemije bolesti COVID-19 te s njima povezane preporuke o putovanjima na odredišta unutar državnih granica, sadržaj ove izložbe sjajan je poziv za sigurno ljetno istraživanje raznovrsne kulturne baštine jugoistočne Europe i koristan vodič za sve one koji će ove godine biti u mogućnosti posjetiti ga.

Povratak na popis novosti