• Dan hrvatske knjige u Godini čitanja

    29. 4. 2021.

    Dan hrvatske knjige simbolična je prilika za okupljanje oko Judite, kapitalnog nacionalnog teksta kojeg je Marko Marulić završio, kako je zapisao “na dvadeset i dva dni miseca aprila, u Splitu gradu” 1501. godine.

    Titulu oca hrvatske književnosti Marulić je zaslužio nadahnut biblijskom pričom ‘u versih harvacki složenu’ o hrabrosti i domoljublju Judite kako bi svoj narod ohrabrio i motivirao u otporu tadašnjem neprijatelju.

    Taj prvi umjetnički ep spjevan na hrvatskome jeziku, ne podsjeća nas danas samo na nacionalnu povijest opstanka u raznim izazovima. U Godini čitanja, Judita nas alegorijski upućuje i na otpornost knjige koja je preživjela mnoštvo novih i „naprednijih“ tehnologija. Marulićevi hrvatski stihovi Judite, za nas su danas i metafora književnosti, stotine tisuća paralelnih svjetova koje ta umjetnost riječi budi u čitateljima i daje potrebno duhovno utočište od svih suvremenih opasnosti, potresa, pandemije i raznih vrsta izolacije.

    Proglasivši 2021. Godinom čitanja, Vlada Republike Hrvatske upravo na Dan hrvatske knjige i nastavkom u Noći knjige, intenzivira nacionalnu kampanju promicanja kulture čitanja i poticanja navika čitanja među građanima svih dobi te široku dostupnost kulturnim i umjetničkim sadržajima vezanim uz književnost.

Povratak na popis novosti