Novosti
 • Jednostavno i lako do traženih informacija

  10. 7. 2018.

  Jeste li znali da se materijali u Edutoriju mogu pretraživati na čak četiri načina? Pored pretraživanja na naslovnici, jednostavnog i naprednog pretraživanja, korisnicima je omogućeno i pretraživanje putem nastavnog plana i programa. Upravo je ova zadnja mogućnost izuzetno korisna jer ona uključuje jedinstveno pretraživanje po stablu postojećeg nastavnog plana i programa, odnosno vrsti škole, razredu, predmetu i nastavnoj cjelini kojoj materijal pripada, ukoliko je riječ o obrazovnom sadržaju. Spomenimo i to da kod informativno-dokumentarnih tema korisnik može pretraživati među ponuđenim temama. Mogućnosti su brojne, a na vama je da ih iskoristite i da na jednostavan i brz način dođete do traženih informacija. :)

 • Edutorij bogatiji za još jedan vrijedan sadržaj

  22. 5. 2018.

  Edutorij je svakim danom sve bogatiji, kako u broju korisnika tako i u broju zanimljivih i korisnih materijala koji se u njemu pohranjuju. Tako se od sredine svibnja 2018. godine na stranicama Edutorija može pronaći kolekcija u kojoj su sadržani svi brojevi kvartalnog stručnog časopisa qLife, časopisa za liderstvo i organizacijski razvoj. Potražite u Edutoriju stare i nove brojeve časopisa qLife i saznajte zašto za njega kažu da predstavlja jedinstveni izvor znanja liderima i menadžerima na svim organizacijskim razinama, u sva tri sektora: poslovnom, javnom i neprofitnom.

 • Jednostavno i brzo do kvalitetnih obrazovnih materijala

  2. 11. 2017.

  Jednostavno i brzo do kvalitetnih nastavnih materijala Pretraživost materijala i njihovih autora jedna je od glavnih funkcionalnosti Edutorija, stoga je mogućnostima pretraživanja pridana osobita pozornost. U Edutoriju su korisnicima omogućena četiri tipa pretraživanja: pretraživanje s naslovnice, jednostavno pretraživanje, napredno pretraživanje i pretraživanje putem stablastog prikaza svih kategorija iz nastavnog plana i programa. Ovakav je tip pretrage jedinstven jer uvelike olakšava pronalaženje i dohvat materijala strukturiranih prema nastavnom planu i programu. Korisnicima Edutorija omogućen je brz i jednostavan pristup digitalnim obrazovnim materijalima a uz rezultate pretraživanja ponuđeni su im brojni drugi korisni podaci od kojih izdvajamo opis materijala, podaci o autoru i o kategoriji kojoj materijal pripada, veličina i format datoteke, ocjena drugih korisnika Edutorija itd.

 • Nastavničke pripreme kao koristan dio Edutorija

  23. 10. 2017.

  Korisnicima Edutorija nudi se i mogućnost izrade, pohrane i dijeljenja Nastavničkih priprema. Riječ je o materijalu u kojeg nastavnici putem obrasca mogu upisivati sve informacije vezane uz odvijanje nastavnog sata, poput očekivanog znanja, razumijevanja, vještina i sposobnosti koje učenici trebaju usvojiti i razviti na nastavnom satu. Nastavničke pripreme povezane su s jednim ili više ishoda učenja u nastavnom planu i programu pa stoga sučelje u Edutoriju omogućuje i povezivanje putem odabira u stablastoj strukturi nastavnog plana i programa te odabira ishoda učenja na koji se priprema odnosi. Nastavnici mogu steći uvid i u Nastavničke pripreme drugih nastavnika u Edutoriju i to putem strukture nastavnog plana i programa, kao i putem pronalaženja pojma iz tog plana i programa. Nakon uvida, ako licencija to omogućuje, nastavnici mogu napraviti presliku svih informacija s novim nazivom koja će od tada biti dostupna među njihovim pripremama, zadržavajući pritom zapis o inicijalnom autoru.

 • Funkcionalnosti Edutorija

  14. 9. 2017.

  Korisnicima Edutorija nude se brojne mogućnosti unutar sustava. Oni mogu: - objavljivati i dijeliti vlastite digitalne obrazovne sadržaje - pretraživati sve digitalne obrazovne sadržaje putem jednostavne i napredne tražilice ili kroz stablastu strukturu nastavnog plana i programa - pristupiti digitalnim obrazovnim sadržajima te ih preuzeti u skladu s pripadajućom licencom - ocjenjivati i procjenjivati tuđe sadražaje - pretplatiti se na sadržaje i kolekcije - razmijeniti digitalne nastavne materijale - kreirati interesne zajednice i grupe te sudjelovati u njihovim društvenim aktivnostima, te - klasificirati i preporučiti digitalne nastavne materijale. Mogućnosti Edutorija su brojne pa pozivamo i vas da istražite i iskoristite njegove mogućnosti i da se tako pridružite mreži stručnjaka koji predano rade na razmjeni svojih znanja i boljitku suvremenog obrazovanja.

 • Edutorij - repozitorij digitalnih obrazovnih materijala

  12. 9. 2017.

  Edutorij je repozitorij digitalnih nastavnih materijala i informativno-dokumentarnih tema relevantnih za obrazovnu zajednicu, nastao u okviru projekta "e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola". Edutorij sadrži materijale nastale prvenstveno od strane nastavnika i učenika hrvatskih osnovnih i srednjih škola, ali i od stručnjaka s ostalih obrazovnih ustanova. Korisnici Edutorija primarno su nastavnici hrvatskih osnovnih i srednjih škola, no sustav je namijenjen i njihovim učenicima, djelatnicima visokih učilišta i javnih znanstvenih instituta te ostalima koji posjeduju valjan elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr. Pravo korištenja Edutorija mogu dobiti i građani koji nisu nužno članovi akademske zajednice no oni se prethodno moraju registrirati putem online obrasca za registraciju.

 • Digitalni obrazovni sadržaji izrađeni u projektu “e-Škole“

  6. 9. 2017.

  Na adresi https://edutorij.e-skole.hr/share/page/dos-eskole dostupni su digitalni obrazovni sadržaji za 7. i 8. razred osnovne škole te 1. i 2. razred opće gimnazije za matematiku, kemiju, biologiju i fiziku. Sadržaji pokrivaju cjelovito gradivo za pojedini predmet i razred prema nastavnom planu i programu, a izrađeni su modularno tako da nekoliko modula pokriva program pojedinog razreda. Svaki se modul može preuzeti i koristiti samostalno. Klikom na ikone kraj pojedinog sadržaja odaberite način na koji ga želite koristiti – u online okruženju putem internetskog preglednika ili preuzetog na vlastito računalo. Uz svaki modul dostupan je i Priručnik za nastavnike za primjenu sadržaja u nastavi. U padajućem izborniku odaberite i preuzmite format u kojem želite koristiti priručnik. Digitalni obrazovni sadržaji izrađeni su u sklopu projekta “e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt)”.